Pagina 1 van 1

Kapotte aandrijfas

Geplaatst: di 18 jun 2019, 21:05
door Beer
Op weg naar Gerard en Jenneke begaf mijn aandrijfas het.
Ik hoorde wat geratel en na een paar honderd meter stond ik stil.
Gelukkig was ik zo'n 5 km van Gerard vandaan en Loek was zo vriendelijk om mijn motor met een aanhanger op te halen. Super Loek, geweldig bedankt :D
Gelukkig was Hans Huijbers er ook en hij bood aan om de motor bij Gerard op te halen en naar de zaak te brengen. Cool Hans.
Gelukkig had Gerard nog een extra Valkyrie in de garage staan waarmee ik de tocht mocht rijden. WOW, dat noem ik nog eens hartelijk.
Gelukkig was me dat in Italiƫ niet overkomen waar ik een week eerder nog met de motor verbleef.
Gelukkig was hij bij Hans in goede handen. Nieuwe aandrijfas, -bus en keerring. Hij heeft meteen de remklauw achter gerepareerd en nieuwe remschijven en cilinder rubbers aangebracht, cardan uitgespoeld en olie verwisseld want de olie zag er ook enigszins roestbruin uit, beide lagers vervangen want die hadden ook hun beste tijd gehad. Ook weer wat geleerd over slijtage van de achterband die moest worden vervangen. Ik heb een Metzeler 888 genomen. Vandaag kon ik hem weer ophalen.
Ik wil iedereen hartelijk danken voor hun hulpvaardigheid. Dankzij jullie medewerking ben ik toch weer een 'happy camper' :D

Afbeelding
Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

Re: Kapotte aandrijfas

Geplaatst: wo 19 jun 2019, 08:50
door DonvanVliet
Geen spoor meer van vet op die vertanding.

Re: Kapotte aandrijfas

Geplaatst: wo 19 jun 2019, 16:14
door F-six
Fijn dat ie weer tip-top is!

Maar geen onbekend verschijnsel, heb ik ook een keer gehad, gestrand in de Ardennen vanwege een kapotte aandrijfas. Daarna heb ik het beter in de gaten gehouden en zijn bij mijn beide Valkyries de aandrijfas al een keer preventief vervangen.

Re: Kapotte aandrijfas

Geplaatst: wo 19 jun 2019, 18:21
door DonvanVliet
Komt vaak door de energie die er dan vrijkomt (hitte), het vet loopt er dan gewoon uit.

Re: Kapotte aandrijfas

Geplaatst: zo 23 jun 2019, 21:04
door Sander
Is nu de boodschap om het cardan regelmatig te controleren (smeren) om deze ellende te voorkomen??

Re: Kapotte aandrijfas

Geplaatst: ma 24 jun 2019, 01:21
door Beer
Het is inderdaad een kwestie van smering.
De aandrijfas hoort volgens Honda gesmeerd te worden met Molybdeensulfide pasta (60%/ dus niet met vet) ). Er zitten verder twee kleine openingen in de bus waardoor er olie uit het cardan voor smering zorgt. Ik heb dat altijd bij elke bandwissel gedaan, Sander.
Het blijft techniek. Ik heb er 140.000 km en 19 jaar met deze motor opzitten. Als je zoiets overkomt ga je natuurlijk zoeken hoe dat zit en dan blijkt dat toch regelmatig voor te komen.
Ik zou me geen zorgen maken. Als je eens in de 20 jaar en 100.000+ km een aandrijfas moet verwisselen, is dat eigenlijk niet eens zo gek. Toch?

Re: Kapotte aandrijfas

Geplaatst: ma 24 jun 2019, 09:13
door Sander
Dank voor je reactie !
Het is in ieder geval een aandachtspuntje !